Чому травень став найсмертоноснішим для Росії за всю війну - BBC News Україна (2024)

Чому травень став найсмертоноснішим для Росії за всю війну - BBC News Україна (1)

Автор фото, Reuters

Травень був найсмертоноснішим для російської армії в Україні, пише видання The New York Times. За даними американської, британської та інших західних розвідок, в середньому від тисячі до 1200 російських солдатів щодня зазнавали поранень або гинули в Україні.

Але попри втрати Росія вербує 25-30 тисяч нових солдатів щомісяця.

Приблизно така ж кількість залишає поле бою кожного місяця через поранення і смерті, за даними американських офіційних осіб.

Це дозволяє російській армії хвиля за хвилею надсилати війська на українські оборонні позиції, сподіваючись прорвати лінію оборони.

"Це стиль війни, який російські солдати порівнюють з м'ясорубкою, коли командири, здається, не помічають, що вони відправляють піхотинців на смерть", - зазначає The New York Times, додаючи, що часом цей підхід є ефективним, бо приніс російській армії перемоги в Авдіївці та Бахмуті.

Чому травень став найсмертоноснішим для Росії за всю війну - BBC News Україна (2)

Автор фото, Reuters

Однак українські та західні офіційні особи кажуть, що ця тактика була менш успішною цієї весни, коли Росія намагалася захопити землі поблизу міста Харків.

Американські посадовці кажуть, що Росія досягла важливої мети, яку раніше озвучив президент РФ Володимир Путін – створення певної буферної зони вздовж кордону.

Але наступ не загрожував Харкову і зрештою його зупинили українські сили, за даними західних офіційних осіб.

"Президент Путін та Москва дійсно намагалися зробити великі здобутки, прорвати фронт цієї весни", — сказав Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО, в інтерв'ю редакційній колегії The New York Times. "Вони намагалися і зазнали невдачі. Вони досягли дуже малих успіхів і платять за це дуже високу ціну".

  • Командувач в опалі. За що звільнили генерала Содоля

  • Чи згасає наступ Росії

  • Росія відкрила харківський фронт. Чому так сталося і що буде далі

Втрати Росії різко зростали, особливо під час штурмів Авдіївки та Бахмута. Але штурми цих міст розтяглися на кілька місяців.

Наступ у травні, як біля Харкова, так і на східному фронті, мав більш інтенсивні періоди російських хвиль атак. Британські військові розвідники заявили, що втрати Росії у травні, які вони оцінюють в середньому у 1200 на день, були найвищими за всю війну.

Бойові дії минулого місяця зруйнували місто Вовчанськ, що розташоване у Харківській області поблизу кордону з РФ, де українські та російські війська ведуть виснажливі битви.

Російські солдати розповіли у Telegram, що їхні підрозділи зазнають великих втрат через атаки дронів, кулеметний вогонь і артилерійські обстріли.

Чому травень став найсмертоноснішим для Росії за всю війну - BBC News Україна (3)

Автор фото, Reuters

Використання Росією піхоти в атаках хвилями відображає одну з її переваг у війні: її населення набагато більше, ніж населення України, що дає їй більший резерв новобранців.

Але такі втрати змусили Росію швидко надсилати новобранців до України, що означає, що солдати, відправлені на фронт, мають погану підготовку.

Відсутність навчання та необхідність швидкого залучення новобранців до боїв обмежили здатність Росії створювати більш боєздатні підрозділи. Це також збільшує їхні втрати.

Як зазначає The New York Times, змінюється і природа сучасної війни, що теж збільшило кількість жертв впродовж останніх місяців.

Розповсюджене використання дронів обома сторонами полегшило виявлення і знищення солдатів на полі бою. А міни та касетні боєприпаси роблять пересування відкритою місцевістю майже самогубством.

З моменту, коли Путін почав повномасштабне вторгнення в лютому 2022 року, щонайменше 350 тис. російських солдатів загинуло або були поранені, заявив нещодавно міністр оборони США Ллойд Дж. Остін. За британськими оцінками, кількість вбитих або поранених росіян більша — понад 500 000.

Американська оцінка російських втрат у війні базуються на супутникових знімках, перехоплених повідомленнях і розмовах, даних з соцмереж на з новинних репортажів, а також на офіційних звітах з Росії та України. Але такі оцінки варіюються, навіть у межах уряду США.

Точні оцінки втрат України отримати складніше. Українські офіційні особи ретельно приховують ці дані. Кілька американських офіційних осіб наполягають, що у них немає цих точних даних. Президент України Володимир Зеленський заявив, що за перші два роки війни загинули 31 000 українських солдатів, але американські офіційні особи кажуть, що ця цифра занижена.

Росія провела часткову мобілізацію у вересні 2022 року, що призвело до втечі з країни десятків тисяч молодих чоловіків. Але західні розвідки кажуть, що Росія не потребуватиме проведення нової такої мобілізації або призову цього року.

Здається, що Росія може підтримувати свою нинішню кампанію, пропонуючи фінансові стимули новобранцям, залучаючи злочинців і залучаючи деяких російських найманців з Африки.

Чому травень став найсмертоноснішим для Росії за всю війну - BBC News Україна (4)

Автор фото, Reuters

Але головним питанням цього року буде, чи зможе нинішня стратегія Росії перемогти українську армію. Зброя та боєприпаси з нового пакету допомоги США вартістю 60 мільярдів доларів нарешті доходять до передової, і українські командири більше не змушені обмежувати використання снарядів. Росія все ще перевершує Україну у вогневій потужності, але не настільки.

Україна будує укріплення та встановлює мінні поля, щоб уповільнити російський наступ. Війна сприяє захисникам, і Україна зосереджується на утриманні своїх позицій, кажуть американські офіційні особи.

"Що я бачу, так це уповільнення просування росіян і стабілізацію цієї конкретної ділянки фронту", — сказав пан Остін журналістам у Брюсселі нещодавно. За його словами, ще кілька тижнів тому були побоювання, що з боку росіян буде значний прорив.

"Я не думаю, що ми побачимо його", - сказав очільник Пентагону.

Крім того, Україна почала використовувати американську зброю дальньої дії для ударів по Росії. США нещодавно дозволили їй це зробити.

Американські чиновники заявили, що це починає давати результати, адже Україна знищує російську артилерію й ускладнює Москві удари по Харкову.

Результат, як заявив цього місяця президент України Володимир Зеленський, полягає в тому, що наступ на Харків став "черговою помилкою для Росії".

"Знищення позицій і пускових установок російських терористів нашими силами, нашими воїнами, поблизу кордону дійсно має значення, — сказав він, — Це працює. Точно так, як ми очікували".

Але попри всі успіхи України навколо Харкова, попереду у неї ще більше викликів, пише NYT. У найближчі тижні американські та західні офіційні особи очікують, що бої перемістяться знову на схід і південь, оскільки, Росія готова і далі витрачати сили, людей для досягнення успіхів на полі бою.

  • Де очікувати на наступ Росії влітку і чи може Україна програти війну 2024 року

  • Керовані авіабомби Росії. Чи може українська армія з ними боротися

  • "Коли закінчаться люди". Як вести війну і не втратити економіку

Чому травень став найсмертоноснішим для Росії за всю війну - BBC News Україна (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Delena Feil

Last Updated:

Views: 6114

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Delena Feil

Birthday: 1998-08-29

Address: 747 Lubowitz Run, Sidmouth, HI 90646-5543

Phone: +99513241752844

Job: Design Supervisor

Hobby: Digital arts, Lacemaking, Air sports, Running, Scouting, Shooting, Puzzles

Introduction: My name is Delena Feil, I am a clean, splendid, calm, fancy, jolly, bright, faithful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.