Kuchta a Coufal na milost. Jaký je cíl pro Euro? | FotbalTour (2024)

3 minuty čtení

Hříšníci z Belmonda dostali milost, jediným nováčkem je Lukáš Červ a hned 15 zástupců bude mít národní tým z domácí soutěže. Trenér Ivan Hašek oznámil nominaci na kemp před mistrovstvím Evropy v Německu. Pokud se nikdo nezraní, pojedou tito hráči na EURO.

Sledujte nás i na našich sociálních sítích Facebook Instagram Tik-Tok

Kromě úplného nováčka Lukáše Červa ještě nemá start v národním týmu pravděpodobně třetí gólman Vítězslav Jaroš. Jedenáct hráčů je ročníku narození 2000 a mladší, nejmladším členem kádru je Matěj Jurásek a věkový průměr mužstva 25 let. Převahu mají domácí hráči – 15 zástupců bude mít Fortuna:Liga, 11 zahraniční soutěže. Sedm hráčů z aktuální nominace už zažilo předchozí EURO v roce 2021.

Širší kádr si osahá atmosféru šampionátu. Cílem je i MS

UEFA se nakonec rozhodla rozšířit nominaci na 26 hráčů, český tým bere 23 hráčů do pole a tři brankáře. „Pro trenéra je určitě těžší, když je tam více hráčů. Příprava tréninků i zápasů je náročnější, navíc někteří se tolik nedostanou do hry. Ale je potřeba, aby si i tito mladší kluci velký turnaj a celou atmosféru zažili, otrkali se a nakoukli do reprezentace.“

„Není před námi jen Euro, ale chceme se dostat na mistrovství světa. Proto jsem rád, že můžeme vzít 23 hráčů do pole, plus tři gólmany,“ vysvětlil na tiskové konferenci trenér Ivan Hašek.

Klíčem je charakter a týmový přístup. Co Belmondo?

Charakter. To je faktor, na který chce náš trenér vsázet. „Podívejte se, kde dneska jsou hokejisti. Je to týmový sport a výkony každého musí být ve prospěch týmu,“ říká rázně. Proto padla řeč pochopitelně i na hříšníky z kauzy Belmondo. Hašek se rozhodoval na základě výkonů – doma zůstává Brabec, naopak jedou Coufal s Kuchtou. „Mluvil jsem s nimi a musím říct, že je všichni spoluhráči podrželi. To pro mě bylo důležité, pak už jsem se koukal jen na sportovní výkonnost.“

A proč tedy nejede Brabec? „Bylo těžké ho nenominovat. Neohlížel jsem se na Belmondo, ale přednost dostali jiní hráči, kteří na jeho postu vyrostli a zkrátka se dostali v našem vnímání před něho,“ doplnil. Řeč je třeba o stoperech, kteří hráli ještě loni na mistrovství Evropy do 21 let – Martinu Vitíkovi, Robinu Hranáčovi a Tomáši Vlčkovi.

Co na to předseda svazu? A jaký je cíl?

Otázku na hříšníky z olomouckého srazu pochopitelně dostal i předseda svazu Petr Fousek: „Není na místě se k tomu přehnaně vracet, ale chápeme dotazy a nechceme se tomu vyhnout. Stalo se to a neradi bychom podobný problém opakovali. Máme tady ale nový realizační tým a trenér Hašek je vysazený na disciplínu. Nastavil pravidla a co jsem chod týmu pozoroval na prvním srazu, tak hráči všechno s pokorou respektují. Trenérovi jsme dali důvěru a naším cílem je postup ze skupiny. Dali jsme mu tedy volné ruce, aby vybral podle svého mínění nejlepší tým,“ řekl předseda svazu.

Podle trenéra Ivana Haška je mimo lídra a kapitána Tomáše Součka v reprezentaci rada starších. S ní pak řeší trenérský štáb drobnější věci a detaily, které nekomunikuje s celým kolektivem. Do rady starších patří mimo Součka také Schick, Holeš, Barák a teď také navrátilec Coufal.

Hložek nebyl na hraně nominace, Hašek má jasno

Na posledním šampionátu byl benjamínkem týmu, teď už je mladší Matěj Jurásek. Ano, řeč je o Adamu Hložkovi, který prožil hořko-sladkou sezonu v Leverkusenu. Byl členem možná nejlepšího týmu v Evropě, ale často jen vysedával na lavičce.

Pro kouče Haška byl však jasnou volbou: „Nebyl pro mě vůbec na hraně nominace. Přesvědčil nás kvalitou nejen na tréninku, ale i v zápasech, kdy nastoupil. Máme o všech hráčích dobrý přehled a Hložan byl už před svým odchodem jedním z nejlepších hráčů v naší lize vůbec. Ať zůstane v Leverkusenu nebo půjde jinam, tak se bude prosazovat,“ má jasno lodivod národního týmu.

Červ přehrál Ševčíka. Co stoper Panák?

Úplným nováčkem je Lukáš Červ. Rozhodly prý jeho výkony, jak hrál a zapadl do Plzně. „Má na hřišti emoce, je důrazný, tvrdý. Ve finále jsme se rozhodovali mezi ním a Petrem Ševčíkem, i když je to trochu jiná typologie. Dali jsme přednost Červovi.“

Jak tedy zareagovali hráči, kteří se nakonec do nominace nevešli? „Všichni nám potvrdili, že jsou připraveni nastoupit, když se něco stane. Pro nás je důležité, že mají zájem a je pro ně čest reprezentovat. Zmínit musím třeba Filipa Panáka, který by si nominaci také zasloužil a v budoucnu tady s námi určitě může být. Tím, jak se dal dohromady ze všech zdravotních problémů, je příkladem pro všechny hráče. A fotbalista je to taky výborný.“

Kuchta a Coufal na milost. Jaký je cíl pro Euro? | FotbalTour (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Horacio Brakus JD

Last Updated:

Views: 6527

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Horacio Brakus JD

Birthday: 1999-08-21

Address: Apt. 524 43384 Minnie Prairie, South Edda, MA 62804

Phone: +5931039998219

Job: Sales Strategist

Hobby: Sculling, Kitesurfing, Orienteering, Painting, Computer programming, Creative writing, Scuba diving

Introduction: My name is Horacio Brakus JD, I am a lively, splendid, jolly, vivacious, vast, cheerful, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.