Praktisch stappenplan voor Laylat-ul-Qadr - Qantara (2024)

De laatste tien nachten van Ramadan zijn bijzonder, omdat één van die nachten Laylat-ul-Qadr (de nacht van de Beslissing, of de nacht van de Kracht) is. Dit is de nacht waarin Allah de Heilige Koran aan de Profeet Mohammed heeft geopenbaard via de engel Djibriel (Gabriël). Lees hoe je het beste kan profiteren van deze nacht door middel van een praktisch stappenplan.

Het is een geweldige nacht die je niet wilt missen, want volgens de Koran is de beloning voor één daad van aanbidding op de nacht van Laylat-ul-Qadrgelijk aan 1000 maanden (ruim 83 jaar!) van aanbidding:

Wij hebben hem neergezonden in de nacht van de Kracht. En hoe kom jij te weten wat de nacht van de Kracht is? De nacht van de Kracht is beter dan duizend maanden. De engelen en de geest dalen erin neer met toestemming van hun Heer voor elke beschikking. Vol vrede is hij tot aan de opkomst van de dageraad. (Koran, 97:1–5)

Laylat-ul-Qadr

Ahmad en Muslim hebben overgeleverd dat de Profeet Mohammed zich in de laatste tien dagen van de Ramadan hard inspande, zoals hij in andere tijden nooit deed. Hij zei ook: “Wie de Laylat-ul-Qadr in gebed doorbrengt, terwijl hij gelooft in Allah en rekent op Zijn beloning, dan zullen hem al zijn voorgaande zonden vergeven worden.” (al-Boechari en Moeslim).

Echter: voor velen van ons is een uitgebreid schema met nachten vol ibaada (aanbidding) onrealistisch; door gezin, studie, werk of gezondheid. Omdat het toch belangrijk is om alles uit deze laatste tien nachten te halen, vind je hieronder een stappenplan dat in sha Allah (zo God het wil) haalbaar is voor iedereen.

Praktisch stappenplan voor Laylat-ul-Qadr - Qantara (1)

Stap 1 – Doneer elke nacht een klein bedrag

Kies een doel van jou keuze uit en doneer elke nacht een klein bedrag, bijvoorbeeld 1 euro. Dit is voor velen van ons haalbaar; voor tien nachten ben je dan 10 euro kwijt. Zit je zelfs daarvoor financieel te krap? Maak er dan een lager bedrag van dat wel voor jou haalbaar is.
Als het Laylat- ul-Qadr is, is dit kleine bedrag aan sadaqa (liefdadigheid) beter dan alle daden die jij in 83 jaar zou verrichten.

Stap 2 – Bid elke nacht 4 vrijwillige rakaatin het laatste half uur voor fajr

Hoe speciaal dit laatste half uur voor het fajr-gebed (ochtendgebed) is, lezen we in de volgende hadith van de Profeet Mohammed Abu Huraira heeft overgeleverd: “Onze Heer daalt iedere nacht tijdens het derde en laatste deel van de nacht neer en zegt: ‘Wie roept Mij aan zodat Ik hem kan beantwoorden? Wie vraagt Mij zodat Ik hem kan geven? Wie zoekt Mijn Vergiffenis, zodat Ik hem kan vergeven?’” (Muslim)
Als het Laylatul Qadr is, zijn die vrijwillige rakaat (gebedseenheden), beter dan alle daden die jij in 83 jaar zou verrichten.

Stap 3 – Reciteer elke nacht minimaal 20 ayaat (verzen uit de Koran) naar keuze

Valt Laylat-ul-Qadr op een nacht waarin jij deze twintig ayaat reciteert? Dan zal deze daad beter zijn dan jouw daden in 83 jaar.

Heb jij wel voldoende tijd en energie, volg dan het onderstaande stappenplan in de uren tussen het magreb (avond) en fajr (vroege ochtend) gebed:

@ In de tijd van maghreb en iftar

Dit is de tijd voor het maghreb (avondgebed) en de iftar (maaltijd om vasten te breken). Als je op tijd klaar bent, kun je in de overgebleven tijd de volgende dua’s zo vaak mogelijk te doen:

  • O Allah, U bent Degene die zonden uitwist, wis mijn zonden uit (Allahoemma innaka affuwun tuhibbul affwa fa-afu ‘anni)
  • Onze Heer, schenk ons in dit wereldse leven beloningen en in het Hiernamaals beloningen en bescherm ons tegen het vuur (Rabbanaa ‘aatina fid-doenja hasanat wa fil aachiraati hasanat wa qiena adhaaban naar)

@ Na de iftar

Dit is de tijd waarin je samen thee of koffie drinkt, de tafel afruimt en schoonmaakt. Probeer tijdens het uitvoeren van deze huishoudelijke taken zoveel mogelijk dhikr te doen. Dat wil zeggen dat je Allah gedenkt door Hem te loven en te danken, zijn Schone Namen te noemen en door te smeken. Doe als je tijd over hebt een korte powernap (dutje van maximaal een half uur) om makkelijker wakker te blijven tijdens de nacht.

@ De tijd van isha en tarawih

Nu is het tijd om je isha gebed en tarawih te verrichten en Koran te lezen als je daar eerder op de dag geen tijd voor hebt kunnen maken.

@ Het laatste uur voor fajr

Dit laatste uur voor fajr (vroege ochtendgebed) is de tijd voor dua en dhikr, zoals bijvoorbeeld:

  • Glorie aan Allah en Lof is aan Allah, zoveel als het aantal van zijn schepselen, zoveel als Hem behaagt, zoveel als het gewicht van Zijn Troon en zoveel als de inkt van Zijn woorden.(Subhanallaahi wa bihamdihi ‘adada khalqihi wa ridaa nafsihi wa zienata ‘arshihi wa midaada kalimaatihi)
  • Er is geen macht en geen kracht, behalve bij Allah, de Allerhoogste, de Grote (Laa hawla wa laa quwwata illaa billaahil ‘aliyyul-‘adhiem)
  • O Mijn Heer, wees hen genadig zoals zij met mij waren bij mijn opvoeding toen ik klein was (Rabbi arham huma kama rabbayaani sachiera)
  • O Allah, U bent Degene die zonden uitwist, wis mijn zonden uit (Allahumma innaka affuwun tuhibbul afwa fa-afu ‘anni)
  • Er is geen god dan Hij, Hij heeft geen deelgenoten. Aan Hem behoort het Koninkrijk, en aan Hem behoort de Lof en Hij heeft macht over alle zaken.(Laa ilaaha illallahu wahdahu laa shareeka lahu, Lahulmulku wa lahul hamdu, wa huwa alaa kulli shai-in qadier).

Vraag in je dua op een oprechte manier aan Allah om wat je nodig hebt: voor jezelf; voor je gezin en je ouders; en voor jouw en hun toekomst.

Praktisch stappenplan voor Laylat-ul-Qadr - Qantara (2)

Vraag daarbij om: aafiyah (veiligheid en bescherming tegen al het schadelijke) en gezondheid en genezing van ziekte(s). Ook kun je vragen om standvastigheid in je geloof en dat de shahada je laatste woorden zijn voordat je sterft. Vraag verder alles dat je op dat moment denkt nodig te hebben, zowel de grote als de kleine dingen, er vanuit gaande dat ze je zullen helpen om het paradijs binnen te gaan.

Krachtige 1-minuut-acties Laylat-ul-Qadr

Vlak voor fajr is er nog tijd voor de volgende korte maar krachtige 1-minuut-acties in de Laylat-ul-Qadr:

  • In 1 minuut kun je 50 keer de zegeningen afroepen over de Profeet Mohammed door te zeggen Allahuma salli wa sallam ‘alaa nabiyyina Mohammed (O Allah, schenk uw zegeningen en vrede aan onze Profeet Mohammed ). Op Zijn beurt zal Allah 500 keer zegeningen over jou afroepen omdat 1 zegen er 10 met zich meebrengt.
  • In 1 minuut kun je meer dan 100 keer de vergeving van Allah vragen door te zeggen Astaghfir Allah (ik zoek de vergeving van Allah). De deugd van het vragen om vergeving is geen geheim. Want op die manier ontvang je vergiffenis en treed je het Paradijs binnen en op deze manier krijg je een goed leven. Je kracht neemt toe, rampen worden afgeweerd, dingen worden makkelijker, de regen komt en je rijkdom en kinderaantal neemt toe, in shaAllah.
  • In 1 minuut kun je meer dan 15 keer zeggen SoebhanAllaahi wa bi hamdihi, ‘adada khalqihi, wa ridaa nafsihi, wazinata ‘arshihi, wa midaada kalimaatihi (Glorie aan Allah en Lof is aan Allah, zoveel als het aantal van zijn schepsleen, zoveel als Hem behaagt, zo veel als het gewicht van Zijn Troon en zo veel als de inkt van Zijn woorden). Volgens de sahieh hadith van de Profeet geven deze woorden vele malen meer beloning dan andere vormen van tasbieh en dhikr.
  • In 1 minuut kun je ongeveer 50 keer zeggen Laa ilaaha illa-Allaah (er is geen god behalve Allah). Dit zijn de belangrijkste woorden, want het zijn de woorden van tawhied, de Eenheid van Allah.
  • In 1 minuut kun je 50 keer zeggen SoebhanAllaahi wa bihamdihi, SoebhanAllaah al-‘Adhiem (verheerlijkt en geprezen is Allah, geprezen is Allah de Almachtige). Dit zijn twee zinnen die makkelijk te zeggen zijn, zwaar in gewicht en geliefd door de Meest Genadevolle (Boecharie en Moeslim).
Deze informatie is door de jaren heen verzameld uit lezingen van diverse sheikhs. Foto’s: Wikimedia Commons, Unsplash/ Ganapathy Kumar (hoofdfoto), Grant Mciver (zonsopgang)
Praktisch stappenplan voor Laylat-ul-Qadr - Qantara (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dr. Pierre Goyette

Last Updated:

Views: 5764

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dr. Pierre Goyette

Birthday: 1998-01-29

Address: Apt. 611 3357 Yong Plain, West Audra, IL 70053

Phone: +5819954278378

Job: Construction Director

Hobby: Embroidery, Creative writing, Shopping, Driving, Stand-up comedy, Coffee roasting, Scrapbooking

Introduction: My name is Dr. Pierre Goyette, I am a enchanting, powerful, jolly, rich, graceful, colorful, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.