Rock and Roll Hall Of Fame I Quiz | Rock and Roll Hall of Fame (2024)

Quiz Answer Key and Fun Facts

1. 1986 saw the first year of the Rock Hall of Fame, and one which saw some real heavyweights of the rock industry inducted, including one in particular. This singer was born in Mississippi, USA, and his first US single was entitled "That's All Right", which also had "Blue Moon of Kentucky" on it. He died of severe cardiovascular disease in 1977. Who was he?

Answer: Elvis PresleyThe other performing inductees this year were: Chuck Berry, James Brown, Ray Charles, Sam Cooke, Fats Domino, The Everly Brothers, Buddy Holly, Jerry Lee Lewis, and Little Richard.

2. 1987 saw this man who was given the Christian name of Riley inducted into the Hall of Fame. Born in 1925, in Mississippi, USA, here we have a man full of talent, and who was a great influence on a lot of musicians who grew up listening to his work. He is perhaps known best for naming his guitar 'Lucille'. Who was he?

Answer: B.B. KingThe other inductees this year were: The Coasters, Eddie Cochran, Bo Diddley, Aretha Franklin, Marvin Gaye, Bill Haley, Clyde McPhatter, Ricky Nelson, Roy Orbison, Carl Perkins, Smokey Robinson, Big Joe Turner, Muddy Waters, and Jackie Wilson.

3. In 1988, five performers were inducted into the Hall of Fame. The Beach Boys were one of these, and in 1962 they released their first album, "Surfin' Safari". The band consisted of three brothers, but which Wilson was born first?

Answer: Brian Wilson Brian was born on 20th June, 1942, followed by Dennis on 4th December, 1944, and Carl on 21st December, 1946. The Beach Boys had huge hits with such singles as "Surfin' USA", "I Get Around", and "Help Me, Ronda". The other inductees this year were: The Beatles, The Drifters, Bob Dylan, and The Supremes.

4. Inducted in 1989, this band released their first single, "Come On", in 1963. Their first US number one single topped the Billboard two years later, and in 1969, one member of the band drowned in his swimming pool. Who were they?

Answer: The Rolling StonesThe songwriting combination of Jagger/Richards is compared to the likes of Lennon/McCartney. A string of hits on both sides of the Atlantic put the Stones as one of the world's biggest bands. The other inductees this year were: Dion, Otis Redding, The Temptations, and Stevie Wonder.

5. There were eight inductees in 1990, and while they all earned their right into the Hall of Fame, one in particular, most would argue, stood out above the rest - The Who. Which of these singles did they release first in the UK?

Answer: My Generation"My Generation" was released on 29th October, 1965 in the UK, and the ball kept rolling for the band, which consisted of: Roger Daltrey (vocals), Pete Townshend (Guitars), John Entwistle (Bass), and Keith Moon (Drums). The other inductees this year were: Hank Ballard, Bobby Darin, The Four Seasons, The Four Tops, The Kinks, The Platters, and Simon and Garfunkel.

6. Ike and Tina Turner were inducted in 1991. Spawned from Ike's band, The Kings of Rhythm, the two married soon after. Which of these was NOT a hit single for the pair?

Answer: Keep On Pushing"Keep On Pushing" was a single for The Impressions, another of the 1991 inductees. The others were: LaVern Baker, The Byrds, John Lee Hooker, Wilson Pickett, and Jimmy Reed.

7. An inductee in 1992, this artist was born in 1942 with the first names Johnny Allen, and needs no introduction in the music world. Other members of his band included Noel Redding and Mitch Mitchell. Who was he?

Answer: Jimi HendrixIf Elvis Presley was the King of rock and roll, then James Marshall Hendrix was certainly the King of the electric guitar. Hendrix would wow audiences with his impressive style of playing, and it was in 1970 in London, England when he died at the premature age of 27.

Other inductees this year were: Bobby "Blue" Bland, Booket T. and the M.G.'s, Johnny Cash, The Isley Brothers, Sam and Dave, and The Yardbirds.

8. In 1993, we saw a number of inductees but one which stood out above the rest: The Doors. Jim Morrison, Ray Manzarek, John Densmore and Robbie Krieger spawned a number of hits until Morrison's untimely death. In which year did he die?

Answer: 1971Ironically, James Douglas Morrison and Jimi Hendrix, both pioneers in the music industry, died at the same age of 27. Other inductees this year were: Ruth Brown, Cream, Creedence Clearwater Revival, Frankie Lymon and the Teenagers, Etta James, Van Morrison, and Sly and the Family Stone.

9. A number of great performers were inducted in 1994, and Rod Stewart was one of those. With which band did he first gain success as a vocalist?

Answer: The Jeff Beck GroupRoderick David Stewart was born on 10th January, 1945 in London, England. Rod's hits included "Maggie May", "First Cut is the Deepest", and "Downtown Train". Other inductees this year were: The Animals, The Band, Duane Eddy, The Grateful Dead, Elton John, John Lennon, and Bob Marley.

10. In which US City is the Rock Hall of Fame museum located?

Answer: ClevelandEverything associated with the Rock and Roll genre can be seen here, including items once used or worn by the likes of John Lennon, Iggy Pop, and Bob Dylan.

Source: Author silverginger

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bullymom before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.

Rock and Roll Hall Of Fame I Quiz | Rock and Roll Hall of Fame (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Allyn Kozey

Last Updated:

Views: 6707

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Allyn Kozey

Birthday: 1993-12-21

Address: Suite 454 40343 Larson Union, Port Melia, TX 16164

Phone: +2456904400762

Job: Investor Administrator

Hobby: Sketching, Puzzles, Pet, Mountaineering, Skydiving, Dowsing, Sports

Introduction: My name is Allyn Kozey, I am a outstanding, colorful, adventurous, encouraging, zealous, tender, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.